torsdag 14. april 2011

Om å gi og ta

Jeg har gitt blod og har fått enda et Mummi-krus i gave som takk: Nå har jeg intet mindre enn syv krus (og to skåler). Men best er selvsagt tanken på at en halvtime av min tid og 400 ml blod kan være med på å redde et annet menneskeliv. For det gjør faktisk dét: Redder menneskeliv. Små barn. Andre mammaer. En kjæreste og pappa. Det er mange skjebner og alt for lite blod...

I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Mange kan i dag ikke overleve uten blodoverføring - disse er avhengig av hjelp fra medmennesker. Det å gi blod tar en halv time - og foregår under nøye overvåking.

De fleste mennesker vil ikke trenge mye blod i løpet av sitt liv. Men noen trenger mye, kanskje opptil 200 poser i løpet av en skade/operasjon. Derfor er det viktig å ha nok givere - og at blodbankene har nok blod på lageret sitt.

Dersom du kunne tenke deg å gi blod, kan du finne mer informasjon her. Dersom du ikke blir kontaktet av din lokale blodbank etter å ha lagt inn informasjon: Ring dem! Det tar ikke lang tid (kanskje 30 minutter til sammen) og mange får fri fra arbeidsgiver for å gjøre det. Og så får man en fin gave som takk - f.eks et mumikrus.

3 kommentarer:

 1. Så flink du er! Viktig bidrag. Og litt gøy at de gir bort "premier" som tiltaler unge og friske også, ikke bare slappe tennissokker... (o:

  SvarSlett
 2. Så flott at du gir blod!!
  Jeg har også tenkt på det en del ganger.
  Det er jo en dårlig unnskyldning, men "problemet" er avstanden til sykehus og det å få barnepass...
  Men klart at alt går om man vil!
  Takk for at du minner oss på hvor viktig dette er!

  Klem!

  SvarSlett
 3. En superviktig påminnelse og jeg kjenner at det treffer meg rett i den dårlige samvittigheta... Både B&N fikk blod flere ganger på intensiven, og jeg burde absolutt vært giver. 'Problemet' er at jeg må kjøre til Stokmarknes og det er visst litt av et tiltak... Nå skal jeg se om jeg ikke får fingeren ut og får fikset dette!

  Takk for påminnelsen!

  SvarSlett

LinkWithin