søndag 1. august 2010

Strikketips - annet garn enn oppskriften tilsier

Du kan bruke favorittgarnet ditt i oppskrifter beregnet på et annet garn
Det hender rett som det er at jeg finner en fin strikkeoppskrift som er beregnet på et garn med en helt annen strikkefasthet, enn det jeg selv har lyst til å bruke. Og dersom jeg noen gang skal ha sjans til å minske garnlageret mitt (som begynner å blir STORT - sist jeg sjekket hadde jeg langt over 100 nøster liggende) er dette virkelig smart.

I oppskriften står det som regel både strikkefasthet på garnet som skal brukes (f.eks 17 m = 10 cm), samt antallet masker du skal legge opp (f.eks 80 m).
 • Del antallet masker du skal legge opp med iht oppskriften, med den oppgitte strikkefastheten.
  Eksempel: 80 : 17 = 4,7
 • Multipliser strikkefasten på garnet du ønsker å bruke (f.eks. 26 m = 10 cm), med tallet du kom frem til.Eksempel 4,7 x 26 = 122 m
 • Du skal nå legge opp det antallet masker du kom frem til (122 m) i stedet.
Som et tips er det ofte i oppskriften oppgitt flere størrelser, for å gjøre det enkelt: Velg den størrelsen som passer best med den nye strikkefastheten - så slipper du å regne på alle maskene fremover i oppskriften. Som regel er lengden/høyden på det du strikker, oppgitt i cm - denne lengden fortsetter du å bruke.

4 kommentarer:

 1. Kremt...har nylig hatt en aldri så liten sortering av garnlageret mitt...tror jeg kan konkludere med at dette tipset skal skrives ut og brukes aktivt i høst! Tusen takk, Jannike!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for et fantastisk bra strikketips!!! Dette trengs! :)

  SvarSlett
 3. For et supert tips! Tusen takk :)

  SvarSlett
 4. Bruker du samme formel på økningene også?

  SvarSlett

LinkWithin