mandag 28. mars 2011

Selvlaget sengegavl


I forbindelse med oppussingen av soverommet har jeg laget en sengegavl til vår kontinentalseng - noe som viste seg å være langt enklere enn forventet!  Slik gikk jeg frem:

Dette trenger du:
 • Sponplate/mdf-plate i rett størrelse (jeg brukte en 6 mm sponplate)
 • Spraylim (f.eks dette fra Biltema)
 • Skumgummi (jeg brukte tre av disse babymadrassene fra Jysk)
 • Heftepistol og stifer (f.eks denne fra Clas Ohlson)
 • Skreddersaks (f.eks denne fra Stoff og Stil)
 • Understoff/platevatt (jeg brukte denne tynne dynen fra Jysk)
 • Ønsket stoff
Slik gikk jeg frem:
Jeg kjøpte en tynn sponplate (6 mm tykk) og fikk den kappet til rett størrelse: Vår kontinentalseng er 180 cm bred og ca 60 cm høy, og jeg kom frem til at en sengegavl på 120 cm x 180 cm ville være perfekt. Videre kjøpte jeg skumgummi til å lime på platen: Jeg fant ut at det var rimeligere å kjøpe 3 stk babymadrasser (60x120 cm) enn å få spesiallaget madrass på 120x180: Jeg kjøpte disse madrassene fra Jysk til kr 149,- per stk.
For å feste madrassene til sponplaten brukte jeg spraylim - jeg sprayet først platen, deretter madrassene og lot limet tørke i 5 min før jeg presset flatene sammen.

Du trenger ikke annet verktøy enn dette (etter at du har saget til platen riktignok)
Som understoff kjøpte jeg en tynn dyne (denne fra Jysk til kr 39,95) som passet perfekt i størrelsen: I stedet for både vatt og understoff fikk jeg begge deler i en og jeg slapp å klippe den til! Dynen strakk jeg godt til før jeg festet den med stifter rundt hele (jeg brukte heftepistol).

Det er viktig å strekke og kontrollere stoffet underveis
Deretter klippet jeg til ytterstoffet i rett størrelse. Jeg klippet det ca 40 cm større enn platen i begge retninger (mao ca 160x220 cm) - mitt stoff har dobbel bredde, så jeg slapp heldigvis å skjøte stoffet i bredden. Jeg strøk stoffet og festet dette med heftepistol. Siden mitt stoff har striper var det enkelt å feste stoffet rett (stiftet etter en stripe langs den ene kortsiden, før jeg strakk stoffet godt og festet på motsatt side). Jeg var nøye med å få bretten pen i hjørnene, siden disse blir godt synlige.

Nå skal den bare bukseres opp trappen og på plass...

Siden jeg brukte en tynn sponplate veier ikke sengegavelen mye: Sengen presser den på plass. For å unngå at den forskyver seg, har jeg festet den til veggen med borrelås.

Totalt kom sengegavelen på ca 900 kr (inkl stoff) - en overkommelig pris!

3 kommentarer:

 1. Så supert, bra tips, det ska jag jammen pröva. =) Fin blev den också.
  Kram

  SvarSlett
 2. Den ble kjempefin! Nydelig farge på veggene. Vi har syrinfarge, men jeg er veldig moden for å bytte. Dette var et flott alternativ!

  SvarSlett
 3. Det ble lekkert!

  SvarSlett

LinkWithin