fredag 24. september 2010

Høyt henger de

Tre rognebær på ståltråd og form til hjerter
Høsten har kommet - først snikende, men nå for fullt. Trærne lyser opp i gult og orange, og har fått overtaket på det grønne. Og med høsten følger rognebær - og i år i mengder. Hva skal man gjøre med så mye rognebær - det får være måte på hvor mye rognebærgelé man skal lage? Jeg fikk en idé.....

Litt usikker på om disse bærene betyr mild eller streng vinter....
Theodor og jeg satt kursen ut, vi fant frem stige for rogna henger som kjent høyt opp. På vaklende ben klatret jeg opp i stigen, fikk tak i bær og kastet ned på bakken. Til stor forargrelse for Theodor: "Nei, Mamma! Ikke taste! Aue!". Det er mulig at et og annet bær helt tilfeldig traff han i knotten. Helt tilfeldig.

Liten tass plukker opp alle bærene som mora slapp ned
Vel inne måtte vi plukke løs rognebærene og Theodor var til stor hjelp (HELT sant). Jeg fant frem ståltråd og så tredde vi på rognebær, formet det som hjerter og vips: Pynt til ytterdøra vår. Og til noen andre også. For det ble faktisk 7 dl bær, bare på den greina jeg turte å klatre til. Og: Det er mer der det kom fra..... mye mer.
Rognebærene må plukkes løs fra stilken - god hjelp i små fingre
Vi lagde flere hjerter - her har jeg forsøkt et annet, enkelt opphengssystem. Silkebånd fra Søstrene Grene, brettet rundt løkkene i hjertene og deretter limt med tekstillim. Fint det også... og ganske så julete, synes jeg. Lurer på om bærene holder seg til jul? Jeg har også en idé om at å tre rognebær på sytråd og bruke som gilander på juletreet må være nydelig.

Rognebær og vær henger fra gammelt av sammen. Men det finnes så mange versjoner av måten å spå i bærene:
Én variant: Er klasene tunge, blir det streng kulde og mye snø; er de glisne, blir vinteren lettere.
En annen: Når treet har båret sin bør med bær, blir vinteren mild...
Hva mener du?

Ha en hjertelig aften - med eller uten snø


5 kommentarer:

 1. Ser man det ja....det var en god idé!!!!!!!Knabber den uflau med det samme,og satser på å herme i morgen...eller kanksje jeg skal bruke nyper???
  Og så ser jeg du og gutten din har hatt en kjempekoslig dag....slik liker vi det også:))))
  Takk for idéen og riktig god helg:)))
  Tove

  SvarSlett
 2. Hvis det er mye bær, blir det lite snø!
  Trærne orker nemlig ikke å bære tungt to ganger!
  Vel, det er hva jeg har hørt. Om man skal måle status utfra ditt tre ser det ut til å være mye bær, så får vi se med den snøen, da ;)
  Veldig fine hjerter!

  SvarSlett
 3. Det ble kjempefine kranser! Svigermor bruker å vokse rognebær slik at hun kan bruke dem i juledekorasjoner, så da bør vel det gå helt fint med rognebærgirlandere også :)

  SvarSlett
 4. Så lekkert! Slettes ikke dumt...tror vi må på rognebærjakt til uka =)

  SvarSlett
 5. Thanks so much for the inspiration :) I feature it on my blog http://www.colorfulcanary.com/2015/10/a-dozen-dogberry-diys-beautiful-rowan.html

  SvarSlett

LinkWithin