onsdag 2. mai 2012

Strikk til nyfødte - de beste

Strikk til de nyfødte er fantastisk: Fordi det varmer en liten kropp, går raskt å strikke (om man bedriver den slags) og fordi det finnes så utrolig mye fint. Men det finnes også en del upraktisk. Jeg fant derfor ut at jeg kunne lage et innlegg om barselstrikk og de beste oppskriftene, etter min mening. I all ydmykhet.

Aller øverst troner nok Nøstebarn-teppet - det er mykt, varmt og det veier ikke stort. Det er usigelig kjedelig strikk, så jeg er evig takknemlig for at min søster strikket ett til Anna. Jeg har strikket ett Nøstebarn-teppe selv og svor på at jeg aldri skulle strikke det igjen. Makan til kjedelige greier. Nå skal det sies at jeg strikket det på langs, jeg vil anbefale å strikke med økninger på hver rad - da skjer det i hvertfall noe. Selv strikket jeg i offwhite, men jeg anbefaler å strikke i en flekkvennlig farge - må jeg få tipse om Nøstebarns vakre silkeull i fargen Muldvarp?!
Anna med Tweed baby blanket i vuggen
Selv strikket jeg et annet teppe, nemlig Brooklyn Tweeds' Tweed baby blanket. Dette er strikket i tykt og mykt garn og går dermed raskt unna. Nåvel, relativt raskt - den borden rundt teppet tar nemlig sin tid. Jeg strikket største størrelse og er glad for det: Da holder det lenge. Det ligger i vuggen som står i stuen - ut på tur er det Nøstebarn-teppet som blir med pga vekten. Les mer om mitt teppe her.
Til tross for noe skeptisk fremtoning er omslagsjakken fra Nøstebarn en favoritt - oppskriften på luen er også derfra
Jakke og bukse er kjekt - og den beste jakken er for meg uten tvil omslagsjakken til Nøstebarn. Passe lett, men likevel varm og god. Og elastisk. Og myk. Kjempefin passform også, passer til liten og stor unge - tjukk og tynn. Anna passer nå jakken akkurat og jeg har jakke nummer to på pinnene. Her er forøvrig innlegget om den første utgaven. Les forøvrig innlegget om jakken jeg strikket her.
Ballongbukse i rillestrikk - nydelig passform til små knøtt
En knallfin bukse til overnevnte jakke er den rillestrikkede buksen 'Bukse uten seler' fra boken Myk start (se innlegg om min variant her). Den strikkes flatt - ikke rundt som jeg trodde når jeg strikket Anna sin - også den i 2-tråds ullgarn. Den er elastisk og myk, selv strikket jeg i-cord snor i livet. Jeg får dessverre ikke tatt bilde av Anna med buksen på, den klarte jeg nemlig å tove i maskinen så den er mer størrelse 'nyfødt' nå.

Det finnes mange gode sokkeoppskrifter til småtasser - det er gjengs at de bør ha langt skaft så det er vanskelig å sparke de av seg. Ullent eventyr har lagt ut gratisoppskrift på en variant som sitter godt på foten - oppskriften finner du her. Jeg har strikket flere varianter av denne - versjonen på bildet var barselgave til ei lita prinsesse for en stund siden (les mer om de her).

Favorittlua heter "Liten lue" og er hentet fra Myk start - tenk at lille Anna har blitt så stor....
Det er to luer som kjemper om førsteplassen: Både "Lettstrikka babylue" (se bilde sammen med omslagsjakken) fra Nøstebarn-boka og luen "Liten lue" fra Myk Start er kjempefine og elastiske. Luene passer fortsatt, selv om Anna er 4 mnd OG langt over middels stor (hun bruker ellers strl 74). God passform på et lite hode. Anbefales virkelig, begge to. "Liten lue" er muligens litt finere siden den har mønster og jeg er tilbøyelig til å synes at den har hakket bedre passform. Muligens pga garnet (ren kasjmir). Kanskje kan man lage begge?! Du kan lese innleggene om luene her og her.
Mottakeren av luen og vottene hentet fra "Det første året" virker fornøyd
Små votter må en liten skatt også ha, jeg tror jeg holder en knapp på noen laget av Lene H Samsøe - du finner de bl.a i heftet "Tema 21 - Det første året" av Sandnesgarn (anbefales). På bildet ses vottene sammen med lue strikket fra samme hefte - les mer om disse her.

Har du noen strikkede babyfavoritter?
 

6 kommentarer:

 1. Kan si enig på alle favorittene dine! Jeg er og glad i djevellua du har avbildet på nederste bilde, og en heldress er også kjekt (feks fra Nøstebarn, men Sandnesgarn har også mange fine)

  SvarSlett
 2. Mange fine babyfavoritter du har her og jeg må si meg enig i de aller fleste! I tillegg har jeg en ting for gro's djevellue, samt den rillestrikka buksa fra myk start som du har avbildet, bare som selebukse.

  SvarSlett
 3. Utfordring til deg i bloggen min. Så får du svare hvis du vil :)

  SvarSlett
 4. Ja, mange fine høydepunkter på lista di! Jeg har en liten forkjærlighet for ribbestirkket bukse til liten kropp.

  SvarSlett
 5. Åh, så mye fint! Takk for smarte tips :)

  SvarSlett
 6. Mange gode plagg her, ja - er stort sett enig med deg :) I tillegg vil jeg trekke frem Nøstebarndressen, gros djevellue og smetteskjerf :)

  SvarSlett

LinkWithin