tirsdag 2. april 2013

Thailand - med små i bagasjen + tips


Vi kom hjem fra Thailand på skjærtorsdag, 14 deilige og varme (!) dager gikk fort. Dette var Theodor (5 år) sin fjerde gang i Thailand og Anna (1 år) sin første gang. Turen bekreftet det vi visste fra før: Det er ingen problem å ta med seg barn til Thailand! Thailendere elsker barn og barn elsker sol, varme og bad.
Vi bodde på et frodig hotellanlegg i Khao Lak
Også denne gangen dro vi til Khao Lak, som ligger rett nord for Phuket (ca 45 minutter fra Phuket flyplass). Vi valgte i utgangspunktet dette stedet fordi det er stille og rolig, nært flyplass og ikke minst: Direktefly fra Gardermoen til Phuket. Jeg kan ikke se for meg noe værre enn å fly i 12 timer for så å måtte sitte i en buss i 3 timer.

Vi elsker Thailand, maten og folket. Også denne gangen reiste vi ut til de fantastiske Similan-øyene, der vi snorklet og koste oss. Jeg og Theodor snorklet sammen og plutselig kom en havskilpadde. Rett ved siden av oss. Vi fikk til og med klappe den før den etter fem minutter bedagelig svømte videre. Vi så Nemo og Doris også. Og fargerike papegøyefisk.

Tips til deg som ønsker å reise til Thailand med barn:

Tidspunkt for reise: Det er varmt i Thailand og i sør blir det gradvis varmere jo nærmere du kommer regntiden (som begynner i april/mai). Det var veldig varmt nå - oppimot 40 grader midt på dagen. Vi har tidligere vært både i januar, februar og mars - jo tidligere du drar, jo mer behagelig er temperaturene (generelt sett).

Bestilling av reise: Vi bestilte turen utenom turoperatør, men endte med å bestille flybillett hos Star Tour (og deres charterfly via Thompson Air) da dette var rimeligere enn Thai airways. Thai airways har direktefly til Phuket, Qatar Airways har mellomlandinger... Servicenivået kan neppe sammenlignes: Thompson airways flyr deg dit, men heller ikke noe mer. Hotellet bestilte vi gjennom Agoda.com - ved å bestille fly og hotell selv sparte vi nærmere 7.000 kr kontra å bestille gjennom turoperatør. Vær imidlertid obs på reisegarantifondet ikke gjelder når du bestiller selv. En annen ting: Barneklubb kan være greit for de litt større ungene og da må du ofte bestille via turoperatør.

Flyturen: Sørg for å få ekstra benplass på flyet, slik at ungen(e) kan sove på gulvet! Du vil ikke angre på de ekstra kronene dette koster. Reiser du med baby, sørg for å få en plass med babyseng! Flyturen er lang 11,5 timer ned og 12,5 timer hjem, men det går overraskende greit - man er innstilt på at det tar lang tid. Er avreisen litt sent på dagen, er det uansett ikke mange timene før ungene skal legge seg. For oss var det mest slitsomt for de voksne, vi fikk nemlig ikke sove noe særlig... Ungene hadde ingen problemer med å tilpasse seg ny tidssone (+6 timer), verken i Thailand eller vel hjemme.

Transport ved ankomst: Det blir ofte mye og lang venting når man bestiller buss via turoperatør - det er alltid noen som har problemer med bagasjen slik at man må vente. Lenge. Unngå dette ved å bestille bil/minibuss hjemmefra. Vi gjorde dette og det sto en mann og ventet på oss ved ankomst. Deilig å sette seg inn i avkjølt bil og kunne kjøre med en gang: Vi bestilte bil fra Phuket shuttle og det var både enkelt og grei pris (ca 300 Kr). Vi bestilte bil til å kjøre oss tilbake til flyplassen når vi var i Khao Lak og sparte noen kroner på det.

Bleier: Du får kjøpt bleier i de fleste størrelser på de fleste steder, det er imidlertid greit å ta med seg en pakke eller to hjemmefra. Bleier er temmelig dyrt (ca 100 nkr for en pakke). Ta med sinksalve hjemmefra!
Det er ikke no' moro å sitte fast. Alternativet er imidlertid ikke så greit det heller - sele er kjekt
Sele: Anna er temmelig aktiv og vi tok med en kombinert gå- og stolsele hjemmefra (vi kjøpte denne via Amazon.co.uk). De fleste restauranter har barnestol, men de har sjelden sele: Selen ble godt brukt!

Bæresele: Vi hadde med oss en ErgoBaby-bæresele, dette er kjekt på flyplassen der det kan bli mye venting og tungt å bære på armen. Dette er gull verdt. Jeg er kjempefornøyd med ErgoBaby kontra f.eks. BabyBjörn, siden man kan bruke ErgoBaby'en lengre (opp til tre år) og både foran på magen og på ryggen.
Egen vogn er kjekt - men du kan fint leie vogn gjennom noen hotell eller gjennom turoperatøren
Vogn: Vi tok med vogn hjemmefra, som vi sendte i en PramPack. Flere reiseselskap leier ut barnevogner under oppholdet, så dersom du ikke ønsker å drasse med deg en vogn/ikke har PramPack kan det være greit å tenke på. Det er som regel helt greie paraplytriller som inngår i disse pakkene. Husk å ta med myggnett.

Bilstol: Dersom du ønsker bilstol bør du ta med deg dette hjemmefra. På alle våre turer til Thailand har vi aldri sett en bilstol.... Drosje er som regel pick-up'er der man sitter på lasteplanet på benker - uten sikring. Vi som er så nøye på sikkerheten til ungene hjemme, er ikke like rigide når vi er i Thailand: Den eneste sikringen av Anna var at pappa'n holdt fast i håndtaket på vogna mens vi kjørte.
Stor stas med barnebestikk og -tallerken. Her fra den supre restauranten Puh Khao Lak
Mat: Både Anna og Theodor spiste greit i varmen. De fleste restauranter har en eller annen form for barnemeny, men vi fant ut at det enkleste var å be om spesialversjoner: Ris (steamed rice) og stenkt kylling uten noe særlig krydder (fried chicken eller steamed chicken, no seasoning) eller stekt scampi (fried prawn) gikk ned på høykant. Hvitløksbrød var storfavoritt som tilbehør. De fleste unger får dårlig appetitt i varmen.

Drikke: Melk holdt vi oss unna, men du får kjøpt små drikkekartonger med pasturisert melk - med og uten smak - som trolig går helt fint å drikke. Ungene drakk masse juice, de lager fruit shake over alt (frukt med knust is) av ferske råvarer som smaker fantastisk. Vannmelon og appelsin (dvs: Tangerin) var blant favorittene. Næring er det også i de, sånn om ungene ikke har noe særlig appetitt i varmen.

Mygg: Noen blir kjempeplaget av mygg, andre ikke. Vi hører heldigvis til siste kategori, men vi så flere som var virkelig blitt stukket og fikk stygge reaksjoner på stikkene. Ta med myggnett til vogn og myggspray. Du får kjøpt gode myggsprayer i Thailand, spray ikke direkte på huden til små barn - spray heller på klær og vogn. Vi kjøpte myggspiral der nede som vi brukte på terrassen. Hold dører ut til terrasse/uteplass lukket...
Lette klær - kjoler til småjenter er toppen!
Klær: Tynne klær!!! Det er veldig varmt og det blir ikke bruk for jakker og bukser. Selv på kvelden/natten. Tynne, lette stoff er å foretrekke. Dere trenger ikke ta med masse klær: Enten kan du kjøpe tøy til en billig penge eller så kan du få vasket klær der nede til en svært rimelig penge, etter et døgn kan du hente tøyet rent og ferdig strøket! Vi leverte tøy til vask flere ganger til en lokal butikk (du kan levere på hotellet også, men til en langt dyrere pris). Hvitt tøy vaskes nok sammen med farget tøy og det er uvisst om vaskeanvisninger følges så nøye, så hold unna klær du er redd for. Vi hadde ingen problemer med ødelagt tøy, men har hørt om de som har fått ødelagt spesielle plagg (som burde vært renset).

Solbeskyttelse: Vi tok med solkrem hjemmefra, Cosmica sin barneserie er god og fikk nylig best i test. Anna hadde i tillegg UV-dress (to stk, en fra Swimpy og en fra Småfolk) og UV-caps. Smør masse og hold ungene unna solen midt på dagen.

Vaksiner: Hepatitt A bør taes. I tillegg har vi tatt en kolera-vaksine (drikkevaksine mot turistdiaré), denne varer i to år og kan tas fra barna er to år. Vi vet ikke om den virker, men vi har aldri vært syke.... Vaksinene har vi tatt på det lokale vaksinasjonskontoret.

2 kommentarer:

  1. En utrolig god og nyttig oversikt du har laget! Håper mange som lurer på om de tørr ha barn med på langtur leser dette :-)

    SvarSlett
  2. Ååå nå fikk jeg lyst å reise til Thailand igjen! Min erfaring rundt bleier er at de bleiene man får kjøpt der nede fungerer utmerket som dagbleier når man skifter ofte. Jeg er imidlertidtid sjeleglad for at vi hadde med egne bleier nedover som minsten, som da var 15 mnd, kunne bruke på natta. Bleiene vi kjøpte der lak som en sil når de ble litt oppfylte. Og man motiverer jo ungene til å drikke mye når det er så varmt, og det må nødvendigvis ut igjen ;)
    Tusen takk for en genial oversikt!

    SvarSlett

LinkWithin