onsdag 28. november 2012

Retro med nytt liv

Det er ikke bare på Finn man finner ting; også Facebook har gjort seg gjeldende på bruktsalgmarkedet: Jeg kjøpte seks stoler på den lokale "kjøpe, selge, bytte, gis bort"-siden. Jeg betalte kun 400 kr for alle seks (og et ganske stygt bord som jeg kastet). Stolene måtte trekkes om og det har tatt litt tid, både å bestemme seg for trekk og det å faktisk få bestilt stoff. Selve jobben er fort gjort... Jeg klippet til stoffet i rett størrelse, stiftet det fast med stiftemaskin uten å ta av det gamle trekket som var godt festet (og umulig å få av). Vips: Nye stoltrekk.

Møbelstoffet bestilte jeg hos Stoff og Stil og kostet ca 300 kr inkludert frakt - du finner link til stoffet her. Fargen heter karri og det er i grunn ganske passende. Jeg er fornøyd!

Ha en fin dag - sittende på gamle eller nye (gamle) stoler!

tirsdag 27. november 2012

Raggsokker til småtasser

Jeg kjøpte to nøster Ola garn på Obs! for 10 kr nøstet. Det er litt stivt raggegarn. Jeg fant en oppskrift på raggsokker til barn, som jeg modifiserte litt. Sokkene passer perfekt til Anna som er 10,5 mnd og bruker 19/20 i skostørrelse.

Endringer i forhold til oppskriften: Strikket 9 cm skaft. På helfellingen felte jeg først med 2 r sammen og deretter SSK (slip, slip, knit - se her for fremgangsmåte): Dette blir finere enn forslaget i oppskriften. Jeg strikket så ca 10 på selve foten før jeg felte til tå. Jeg felte slik: 1. pinne felling på slutten av pinnen med 2 r sammen, 2. pinne først på pinnen med SSK, 3. og 4. pinne strikkes som 1. og 2. Strikket til det gjensto til sammen 12 masker, disse felte jeg av ved å bruke three needle bind off (litt knotete) - du kan også maske av.

Essensielle opplysninger
Oppskrift: Enkle sokker til barn fra Pinnsvin design
Pinner: 3 og 3.5 mm (og 4.5 mm til opplegget)
Garn: 1 nøste Ola garn

Etter at bildet ble tatt har jeg hatt på antiskli på sokkene: Det blir fort glatt med sånne sokker og det er ikke bra når man har begynt å gå.

søndag 25. november 2012

Trolldeig!

Theodor og jeg har laget trolldeig - noe fri fantasi (som den gule nissen til Theodor) og noen stukket ut med pepperkakeformer. Litt maling, silkesnorer og vips: Julegaver og julepynt! Enkelt og passelig mengde trolldeig (Theodor gikk ikke lei mens vi lagde).

Oppskrift på trolldeig:

  • 300 g hvetemel
  • 300 g fint salt
  • 2 dl vann
  • 1 ts matolje
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt (med hendene). Kna massen sammen til en klump. Ha evt litt mer vann dersom det blir for tørt.

Skjær ut figurer med kniv eller pepperkakeformer. Lag et lite hull i figurene dersom du skal henge de opp. Legg figurene på en bakeplate og stek i 20 minutter ved 180 grader. Avkjøl figurene før du maler de.

torsdag 22. november 2012

En stor Marius til en liten Anna

Jeg har fått strikket litt den siste måneden. En Marius-genser (med rund sal) til Anna. Jeg kom over et godt tilbud på Nøstebua (lokal garnbutikk) som solgte Royal Alpakka fra Dale til kr 20/nøste. Litt merkelige farger, men jeg hadde sett en Marius-dress fra Ugly Kids Clothing (denne) som gikk i gult og brunt. Mange nøster sennepsgult, med det misvisende fargenavnet 'Lime' og ett nøste melert brunt. Det hvite garnet er Mini Alpakka fra Sandnesgarn (som jeg hadde liggende). Jeg digger kombinasjonen. Men tror at jeg neste gang strikker jeg halslinningen i samme farge som siste mønster (her brunt)...

Nuvel. Siden jeg ikke får strikket så mye for tiden, tenkte jeg at jeg skulle strikke litt stort så Anna fikk brukt den riktig lenge. Så jeg strikket størrelse 2 år. Den ble veldig stor. Alt for stor til Anna, som er snart 11 måneder. Mulig at jeg må strikke en i størrelse 1 år (det var nemlig ingen mellomting). Men da har jeg ikke nok garn til bukse. Akk, de dilemmaene man har...

Essensielle opplysninger:
Oppskrift: Marius genser med rund sal i Lanett, oppskrift fra Familiens strikkebok
Pinner: 2 og 2,5 mm
Garn: 3 nøster gult og 1 nøste brunt Dale Royal Alpakka, 1 nøste hvitt Mini Alpakka fra Sandnesgarn


PS! Beklager kjedelige bilder, men jeg har altså ingen modell i rett størrelse ;-)

tirsdag 20. november 2012

Julegavetips til tenåringer

Syns du jeg er tidlig ute? Selv føler jeg at jeg er supersein. Takket være kjipe statusoppdateringer på Facebook ala "I dag har jeg vært effektiv, bakt brød, vasket huset og handlet alle julegavene" etterfulgt av smilefjes, gjerne med geipetunge. Jeg blir litt kvalm. Mest av misunnelse.

Jeg har intet mindre enn 14 (!) tante- og fadderbarn jeg skal kjøpe julegaver til. Noen av de er såpass store nå at leker ikke lenger er et alternativ. Som fulltidsarbeidende, heltidsstudent og småbarnsmor (der minstemann ikke får barnehageplass før til høsten, om vi er heldige) er det en del ting man ikke har tid til. Som for eksempel å lage alle gavene selv (gjerne økologisk med null klimafotspor), eller (aller værst) tenke ut gaver som faller i smak hos kresne/bevisste tenåringer. Takk gud for nettet og gavekort!

Tør jeg foreslå gavekort på kino? På Filmweb (her) kan du enkelt velge aktuell kino, deretter motiv på gavekortet (dersom den kinoen du valgte har flere typer) og beløp. Enkelt!

Tilsvarende kan du kjøpe på ditt lokale kultur-/konserthus, slik at den håpefulle får en passelig dose (valgfri) kultur: Musikk eller teater.. Søk bare opp ditt lokale kulturhus, de selger mest sannsynlig gavekort - det gjør i hvertfall vårt og svigermor har fått gavekort fra oss hvert år. Veldig populært!

Dersom du kjenner mottakers interesser, kan kanskje et gaveabonnement på et blad være tingen? På Bladkongen kan du velge blant flere forskjellige - mange er nå lagt opp til levering etter jul, så det passer inn som julegave under treet: Her finner du et mindre utvalg. Hva med den nye "Aftenposten Junior"? Eller et strikkeblad?

Og dersom ingen av disse er alternativer, fordi den håpefulle sparer til hest eller ny Wii, går det an å gi penger... Gjerne på en litt original måte. Som å lage juletrær. Klikk her for å få fremgangsmåten.

Dersom du har noen flotte tips, mottas de med takk! Ønsker deg en stressfri førjul! Selv er jeg midt i forberedelsene til eksamen, så det blir (fortsatt) stille her inne en stund til. Er du forresten skitflink med kameraet og har litt ledig tid, må du gjerne ta julekortbilde av unga (mine). Jeg gleder meg ikke til den seansen nemlig. I år blir det nemlig ikke hjemmelagede julekort, slik som for to år siden (klikk her).
 
PS! Det første bildet har jeg, frekt og freidig, stjålet fra en knakande kjekk nettside, Tip Junkie, og er et bilde av juletrær du kan lage selv (om du har tid). Klikk her for innlegget det viser til.

LinkWithin