onsdag 30. mai 2012

Siklesmekke av gammelt lommetørkle - Lag selv

Lommetørklær brukes ikke lenger i den utstrekning den gjorde tidligere - litt dumt, med tanke på hvor mange vakre lommetørklær som ligger rundt og støver ned. Ofte har de nydelige broderier. Jeg har noen liggende etter min farmor (og Annas oldemor). Noe som imidlertid blir brukt mye, er siklesmekker. Og siden lommetørklær i grunn er rett størrelse, hvorfor ikke lage noen av dem?
Så vakre broderier fortjener å bli brukt
Jeg har laget 2 siklesmekker av 1 av farmors gamle lommetørklær, det gikk fort og jeg tenkte kanskje dere kunne være interessert i å vite hvordan det ble gjort - derfor har jeg skrevet ned fremgangsmåten jeg brukte. Jeg håper du blir inspirert til å lage din egen!
En liten huskelapp
Dette trenger du:
  • Et lommetørkle
  • Bakstoff, (skal absorbere fuktighet: microfleece, frotte, flanell, ull o.l. fungerer bra). Dersom du velger nytt stoff, husk å vaske det før du syr - dette for å hindre krymping.
  • Symaskin (du kan sy for hånd)
  • Saks (eller rullekniv), knappenåler (kan klare deg uten) og tråd i ønsket farge
  • Festeanordning - enten trykknapper eller borrelås 


Slik gjør du:




Press lommetørklet godt og klipp det i to på skrått - fra hjørne til hjørne. Har du et skjærehjul og linjal er dette veldig enkelt - saks går fint!

Legg det halve lommetørklet over foret (som du har presset) og klipp rundt det, ca 1 cm utenfor lommetørklets kant (= sømmonn). Du kan feste lommetørklet med knappenåler, eller gjør som meg - ta det sånn på feelingen.

Legg stoffene rette mot rette. Sy rundt kanten av lommetørklet med vanlig rettsøm - på lommetørklet syr du godt inntil kanten, mens foret har ca 1 cm sømmonn. Dette fordi lommetørklet allerede er sydd slik at du ikke trenger å tenke på rakning av stoffet.

OBS! La det være igjen en åpning på ca 5 cm på en av sidene, slik at du kan vrenge lommetørklet.

Klipp av hjørnene, slik at hjørnene blir pene når du vrenger smekken.

Klipp sømmonnet ned til ca 0,6 cm - sy sikksakk rundt kanten, pass på å ikke sy innenfor rettsømmen. Dersom maskinen din ikke kan sy sikksakk, eller dersom du syr for hånd kan du også klippe sømmonnet med en hakkesaks (taggete saks).
Vreng lommetørklet og press godt.Sy en stikning rundt kanten av lommetørklet, pass på brette inn kantene på åpningen slik at denne nå blir sydd igjen.
Ordne festet - enten du velger å sy fast borrelås eller å slå i en trykknapp. Disse søte her kjøpte jeg på salg for noen år siden...
Fornøyd bruker
Voila! Du har laget en siklesmekke!
Og antakelig har du nok tid til å lage enda en - for det var raskt gjort, ikke sant?

tirsdag 29. mai 2012

Trekning - sømpakke give away

Da har jeg trukket fire heldige vinnere av fantastiske sømpakker fra chamue.de gitt av fineste Lykke og Lukas - en barne- og interiørbutikk beliggende i Harstad.

Trekningen er foretatt ved hjelp av random.org for å sikre at alt går redelig for seg! Vinnerne, som alle er kontaktet per e-post, ble:
  • Den første vinneren ble Tom Kenneth Green - kommentar nr 41
  • Den andre vinneren ble 3prinser - kommentar nr 1
  • Den tredje vinneren ble momoko - kommentar nr 13
  • Den fjerde vinneren ble Kristine - kommentar nr 20

Tusen takk til Lykke og Lukas! Jeg håper du tar turen innom dem dersom du kommer til Harstad - jeg lover deg: Byens beste kaffe, de deiligste bakevarer, de fineste barneklærne og det kuleste interiøret. Helt sant.

mandag 28. mai 2012

Grisunge!

Anna har så vidt begynt å få grøt - og grøtunger er grisunger. Så da trenger man smekker - gjerne flere!

Jeg fant denne gratisoppskriften med godt beskrevet fremgangsmåte fra Sew She Sews og satte i gang. Jeg brukte stoff kjøpt på salg på Panduro for noen år siden på fremsiden (vasket det først), baksiden er en gammel flanellsklut - og så fikk jeg brukt et 'Smuleblogg'-merke.... For å få en litt stivere smekke, strøk jeg på en tynn vlieselin på flanellen (da ble den litt enklere å holde på med også): Oppskriften har bomullstoff foran og bak, og tynt quiltefor i midten.

Dette var et raskt, enkelt og morsomt prosjekt - det blir garantert flere! Best av alt er at man kan få brukt opp alt av smålapper - man står fritt i valg av lappeeffekten

Ha en strålende aften - med eller uten grisunger.
 
PS! Det blir trekning på Give Away'en med sømpakker imorgen kveld - har du meldt deg på?

søndag 27. mai 2012

Forklekjole

Jeg syns det er morsomt å sy for tiden og i går kveld sydde jeg denne vakre lille forklekjolen, med samme stoff som kysen.
Forsiden -  både på kjolen og på ungen
Oppskriften fant jeg i den danske boken 'Børnetøj 0-3 år' av Hanne og Sofie Meedom - en bok jeg vil anbefale andre sømnoviser: Her er det meste godt og utførlig forklart. Det finnes også en oppfølger; 'Børnetøj 4-7 år'.
Man kan bruke kjolen på begge sider
Av "artigheter" den her gangen kan jeg røpe at jeg klippet ut mønsteret i matpapir, målte opp stoff og klippet (husket på sømmonn også). Jeg klarte imidlertid å klippe til det ene bakstykket feil vei. Tre ganger! Så har jeg kanskje lært? Jeg har f.eks denne gangen ikke tråkket pedalen i bånn når jeg syr. Det har spart meg for endel.... Det er med andre ord noe i ordtaket 'Man lærer så lenge man lever'.


Nå skal det sys bukser til forklekjolen - muligens en i hver av stoffene, sånn at man kan bytte på.... Jeg måtte ikke kjøpe inn noe til denne - alt ble funnet i hobbylageret (som ikke akkurat minker så mye pga disse småprosjektene). Forøvrig har jeg gjort en liten vri på oppskriften - jeg sydde nemlig i knapp på begge sider, slik at kjolen kan brukes begge veier.

Ha en fortsatt nydelig pinse! Håper du er en av de med fint vær. Her er det kaldt, blåser og det har så vidt kommet skudd på trærne...
 
Apropos søm: Har du husket å melde deg på i give away'en jeg har i samarbeid med Lykke & Lukas? Det er trekning allerede på tirsdag!

lørdag 26. mai 2012

Smokkesnor på en halvtime

Jeg har sydd noen smokkesnorer - nå er spørsmålet jeg stiller meg Hvorfor har jeg ikke gjort dette før?, for det var meget enkelt.
En hårstrikk kjøpt på H&Ms barneavdeling gjør nytten som smokkering
Jeg sydde 1 med silikonring laget spesielt for smokker (kr 4 pr/stk) og 2 med små hårstrikker kjøpt på barneavdelingen på H&M (kr 19,50 for 12 stykker). Jeg har lest at flere har kjøpt silikonringer (18 mm) fra Clas Ohlson til 3 kr/stk.
Alle tre smokkeholdere har samme feste: Vanlige seleklyper (fås kjøpt i sybutikken). Jeg må si at jeg holder en liten knapp på hårstrikken, som virker nettere og enklere å feste smokken i enn silikonringen, men jeg mistenker imidlertid at den vil bli slapp etter litt bruk...
Oppdatering 25.02.13: Strikken blir slapp etter bruk - men er faktisk (etter min beskjedne mening) den beste versjonen: Enklest å tilpasse ulike typer smokker og minst klumpete.
Silikonring spesiallaget for smokker
Stoffet hadde jeg liggende i mitt utømmelige (?) hobbylager - jeg skulle forøvrig ønske jeg hadde en slik når jeg skulle vrenge snorene. Det finnes mange fremgangsmåter liggende ute på nett, jeg har nå lest igjennom flere og funnet forbedringspotensiale på mine varianter. Jeg får teste ut litt og melde tilbake.

Her er endel fine fremgangsmåter (du kan jo ta litt fra hver enkelt):

  • Denne fremgangsmåten fra Sew, Mama, Sew er veldig nøye og viser trinn for trinn snoren - likte ikke festet (begrenset bruk siden den kun passer til smokker med ring). 
  • Denne fremgangsmåten fra How About Orange er superenkel, laget av ferdige snorer. 
  • Denne fremgangsmåten fra Small Fry & Co er litt morsommere, med bånd stikkende ut - en leke i seg selv.
Det neste på tapetet er forøvrig en lekeholder: Slik at Sophie ikke faller i bakken støtt.

fredag 25. mai 2012

Like søt - på tross av

Jeg har sydd kyse til Anna - jeg kom over et knusbedårende mønster på Etsy på en god, gammeldags kyse og kjøpte det: Satte i gang med friskt mot og klippet til bitene. Begynte å få bange anelser, men fortsatte ufortrødent...

Bremmen ble adskillig kortere enn på bildene i mønsteret og det viste seg at mønsteret IKKE inkluderer sømmonn. Men kysen passer den, den er bare ikke SÅ effektiv mot sola siden bremmen nå er to cm for kort i forhold til det opprinnelige mønsteret - ingen problem her i nord, for sommeren har IKKE kommet hit. To i én: En smart finesse er at det er forskjellig stoff på inn-/utside slik at man kan variere. Og det blir flere kyser (med rett bremstørrelse riktignok): Dette var faktisk ganske så lett, selv for meg som er en sømnovise.
Essensielle fakta:
Mønsteret Little Bonnet fra Etsy-butikken LittleBettyDesigns - velskrevet
Stoff: To ulike stoff kjøpt på salg hos Panduro for noen år siden (dette Tilda-stoffet - det andre er muligens utgått), samt strykeinnlegg fra IKEA (kjøpt for 12 (!) år siden).

torsdag 24. mai 2012

Resultat Give Away - Lilleba-lue

Da har dagen kommet og Give Away'en med den alldeles knusbedårende Lilleba-luen skal trekkes - på bildet ser du Anna med sin Joppe-lue!

For at det hele skal gå rederlig for seg, ble det trukket ved hjelp av True Random Number Generator: Den heldige vinneren ble Anonym Kristin - så om du, Kristin, kan sende meg adressen din så skal jeg sende luen iløpet av kun kort tid!

Minner forøvrig om den superfine give away'en med sømpakke som trekkes 29. mai - har du meldt deg på? Klikk her om du vil

Bare bambus

Ja takk, ville  jeg svart dersom noen skulle funnet på å spørre om ungene ville ha et plagg fra Tiljamid - designet på Voss. For de er så utrolig fine. Jeg har sansen for klær laget i bambus, materialet puster, er antiseptisk og det er faktisk varmeregulerende slik som ull/silke (og så er det miljøvennlig). At plaggene i tillegg er herlig retro OG babyplaggene har finurlige knappeløsninger som gjør at de varer lenge, gjør det hele bare enda bedre.

Størrelsene går fra baby og opp til 6-8 år. Og dersom du ikke finner noe du liker blant sortimentet men liker stoffet, ja så kan du jammen meg kjøpe stoff i metersvis også, via nettsiden En Stor Rull. Forøvrig mye fint på den siden og... Så da er du tipset, sånn om du ikke allerede har fått øynene opp for merket.


Siden ungene (enda) ikke har plaggene, har jeg frekt og freidig lånt Tiljamids egne bilder.

onsdag 23. mai 2012

Skriv ut og ram inn

Bilde av Julianna Swaney kan lastes ned fra Feed Your Soul
Kunst trenger ikke å koste. Noen der ute er faktisk villige til å dele sine fine kunstverk med oss og lar oss laste ned bildene helt gratis. Tenk det du! Fine bilder som du skriver ut og rammer inn - og blir du lei, ja da skriver du bare ut et annet bilde.
Litt skummelt og veldig fint - av Charlie Bird, hos Feed Your Soul
Et sted du finner kunst er hos Feed Your Soul - The Free Art Project. Her finnes det flere bilder av forskjellige kunstnere som er med i et prosjekt der de deler kunsten sin med oss andre. Vi kan laste ned og skrive ut, bruke bildene i blogger etc  (forutsatt at kunstnerne krediteres).
Fantastisk på et barnerom - bilde av Rachael Smith og funnet hos Feed Your Soul
Selv har jeg allerede skrevet ut dette bildet som skal opp på veggen hos Anna.. når hun får eget rom. Nydelig!
Bildet "Sweeping Colours" av Andy Wright finner du på nettstedet Download Free Posters
Du kan også ta turen innom andre nettsteder som deler bilder, det finnes mange, og sjekke ut utvalget der. Når det er sagt, så kan du velge et hvilket som helst bilde du finner på nettet og skrive det ut. Heng det på veggen. Ta noe du blir glad av - eller noe som minner deg om noe. Så lenge det er til personlig bruk, kan du fritt gjøre dette :-)

Ha en deilig dag - gjerne med et nytt bilde på veggen!


PS! Har du husket å melde deg på Lilleba-give away'en? Trekning i morgen!!!!

mandag 21. mai 2012

Har laget et.... lekegrindteppe



Jeg har laget et nytt teppe til lekegrinden. Det originale er kjedelig, mildt sagt. Lekegrinden ble kjøpt brukt når Theodor var baby, og han fikk et fleeceteppe over det gamle teppet. Med et langt over middels stofflager fant jeg ut at jeg i det minste kunne forsøke å sy et teppe.
Lekegrindteppe - før og etter
Som sagt, så gjort. Og teppet er nå endelig ferdig. Jeg skulle ønske jeg hadde fulgt alle de råd jeg har lest: Quilt i fra midten og utover (quilt = sy sammen flere lag), sy kantbåndet fra midt på en lengde og ut.... Det er ofte en grunn til at disse rådene er gitt. Har jeg funnet ut. The Hard Way.
Ikke alt bør ses nøye på...
Det har vært mye banning underveis (og plaster) og jeg har dømt symaskinen nord og ned flere ganger. Selvsagt dreier det seg om brukerfeil. Nuvel: Jeg er fornøyd med resultatet, selv om teppet ikke tåler å bli gått etter i sømmene (og dette er ikke falsk beskjedenhet: Reine, skjære fakta).
Jeg hadde en snelle med bitteliten blonde liggende - det ble snor på vimpelrekkene
Litt om teppet/quilten:
Jeg leste og brukte denne fremgangsmåten som basis (fant på litt underveis og tilpasset som jeg ville).
Jeg brukte en billig IKEA-dyne, IKEA Gräs til kr 19, som innerstoff: Trekk foran og bak er Tilda-stoff kjøpt på salg hos Panduro. Vimplene ble sydd av stoff jeg hadde liggende.
Vimpelrekkene fikk "snor" av tynn blonde som jeg en gang fikk av mamma - jeg syns nemlig at det ble litt puslete uten noen markert snor.
En annen ting jeg har lært er at det er lurt å sjekke hva slags knyting man bør ha før man syr den.... Ble liksom ikke så bra det der. Neste gang, derimot. (Båndet er forøvrig fra Søstrene Grene)
Det ble jo fint - på avstand
Ha en fin kveld - enten det er i eller utenfor lekegrinda

LinkWithin