fredag 30. oktober 2009

Tips! Hvordan strikke hæl uten hull


Jeg er så heldig å bo i en by som har en skikkelig garnbutikk: Lillings. Hun som driver butikken er virkelig kunnskapsrik, hun ga meg følgende tips for å få en hæl uten de evinnelige hullene.

I stedet for å hente opp/plukke opp kjedemasker fra kanten på hælkappen, så henter du opp "strikketråden" gjennom kantmaskene - enten ved å bruke strikkepinnen (det gjør jeg) eller ved å bruke en heklenål. Jeg henter opp tråden gjennom den første raden (synes spesielt godt på bildet nede til venstre). Denne typen masker trenger du ikke strikke de vridd for å få et pent resultat, i motsetning til de maskene som er plukket opp på "vanlig" måte.

Resultatet blir en veldig tett og fin kant (se bildet i midten) - helt uten hull.

Like standhaftig som en.. seigmann?

Så lenge varte altså mitt selvpålagte garnkjøpeforbud... Jeg klarte ikke for mitt bare liv å huske hvordan hælfellinga på sokkene jeg strikker var, så jeg måtte krype til korset og gå til innkjøp av garn for å få oppskriften fra pinnsvindesign. Og så måtte jeg jo velge et garn som var litt spesielt, fant jeg ut - for det er mye snodig garn hos pinnsvindesign: Yakokse garn, bevergarn, kamelgarn, revegarn etc. Det er HELT sant!

Jeg endte opp med to nøster NORO Kureyon Sock. Du verden så pene farger! De hadde stort utvalg av fargesammensetninger - hver sammensetning består av flere håndmalte (!) farger. Garnet består av 70% ull og 30% nylon - slitesterkt med andre ord. Ett nøste burde holde til ett par sokker.

At pinnsvindesign hadde lagt ved fått feil sokkeoppskrift når jeg åpnet pakken, får så være... Hæloppskriften så lik ut. Men jeg får ikke lov til å begynne å strikke sokker før jeg er ferdig med både sokkene OG jakken. Så det så. Det vil si: Vi får se....

torsdag 29. oktober 2009

2010 kalender

Kalender fra Amy Soczka - finn henne på Etsy her

Vi nærmer oss ubønnhørlig årsskiftet - nytt år = ny kalender. Jeg synes ærlig talt ikke kalendre er spesielt fint, og her i huset har vi en stygg ensides kalender hengende på kjøleskapet der alle vaktene våre står. Men så kom jeg over en utrolig vakker kalender på Design*Sponge fra Amy Soczka - hun har selvsagt en Etsy-butikk, og fra der var ikke veien lang til å søke på andre kalendere... Og nok en gang åpenbarte Etsy en helt ny verden for meg. Tenk at det finnes så mye fint, tenk at det finnes så mange kreative mennesker på vår lille klode...

Eller hva med denne deilige varianten her? Passer kjempegodt på mitt kjøkken og på de aller fleste barnerom.

Story By Mia - finn henne på Etsy her.

Og for de synes at hele greia med "Keep Calm and Carry On" har tatt litt av, så finnes denne artige vrien. Selv liker jeg fortsatt "originalen", men flirte godt av de ulike månedene her.

Keep Calm and Carry Spoof - du finner den i denne Etsy-butikken.

Og enda har jeg bare skrapt overflaten.. Prisene er overkommelige og du kommer innenfor 200 kr som er tollgrensen (200 kr grensen er for selve varen - frakt er ikke avgiftsbelagt). En artig julegave? Det er i hvertfall ikke noe som hvem som helst har.

Levering fra den store blå og gule kjempen..

Da var endelig dagen her for levering av varer fra IKEA, og hjelpes meg det var en del varer som kom.. Vi hadde bestilt ikke mindre enn 6 garderobeskap (det er maange deler det - skrog, hengsler, hylleplater, fronter), to bokhyller, 6 kommoder (!) og en hel haug med knotter og håndtak. Merkelig at det absolutt ikke er NOE problem at varene er flatpakket når jeg bestiller varene, men så når de kommer så skulle jeg ønske at jeg heller hadde kjøpt noe som var ferdig montert. Merkelig. Det skjer hver gang.


Akkurat nå skrur jeg sakte men sikkert sammen fire av kommodene - jeg er forkjølet så det er stadige pauser med snørsnyting og te-drikking. Men det går da fremover, så langt er én kommode oppe. De fire kommodene skal etterhvert romme alt av hobbyting - garn, filt, stoffer, lim, papir.. det meste. Det er 80 cm brede og 100 cm høye MALM kommoder - de er kjempefine og rommer en hel haug (håper jeg). Jeg fikk litt hjelp av verdens fineste lille snekker, helt til tålmodigheten til mor tok slutt og han ble sendt hodestups ut i stua til far (som lå på sofaen).

Forhåpentligvis kan jeg legge ut bilder av ferdig resultat meget snart :-D

Så får det heller være at alle de andre varene ikke kommer til å bli skrudd sammen på en stund - der må jeg nemlig også pusse opp rommene de skal inn i :-/ (men da skal gubben ikke få lov til å sove på sofaen).

onsdag 28. oktober 2009

En liten oppdatering

Da har postmannen vært her med to pakker fra Amerika: Knappene!!! De er så fiiine :-D Gleder meg til å finne et passende prosjekt å bruke de ulike på. Apropos prosjekt....


jeg er ferdig med pulsvantene - det tok bare en liten time å bli ferdig etter å ha fått nytt garn. Resten av garnet skal bli til denne fine lua (Ravelry-mønster - må trolig være medlem for å få se det: Fort deg - bli medlem). Så da er det kun to pågående prosjekt som må gjøres unna før jeg kan strikke lua... Jeg MÅ være streng med meg selv, hadde det vært opp til meg hadde jeg hatt tusenvis av garnnøster og oppskrifter liggende...

søndag 25. oktober 2009

Uferdige prosjekt - eller wip' om du vil

Jeg har flere uferdige prosjekter, eller wip'er om du vil (wip = work in progress) liggede som jeg har startet på iløpet av den siste uka: en jakke(vintage car coat) til verdens beste lille fyr, raggsokker og pulsvarmere (de to sistnevnte gaver til jul). Jeg har nå lovet meg selv dyrt og hellig at det IKKE skal startes flere prosjekt før disse tre er ferdige!!
Jakken (se tidligere innlegg om den her) har blitt liggende fordi det rett og slett var bittelitt kjedelig å strikke frem og tilbake (selv om det gikk fort) og så har jeg gjort en hel masse endringer som jeg mistenker at jeg kommer til å glemme.. Men så langt er den fortsatt veldig fin - og jeg elsker garnet og fargen. Lurer forresten på om det går an å bruke det nye garnet Drops Baby Merino til Garnstudio i steden for Sublime - halve prisen. Litt ulik strikkefasthet, men burde være mulig å endre litt på størrelsen?! (Drops har 24 m og Sublime 22 m på 10x10 cm).

Raggsokkene begynte jeg med på nattevakt fredag, så jeg har ikke akkurat ligget så veeldig på latsiden der - men det er nok et påbegynt prosjekt. Begynte med gratisoppskrift fra pinnsvindesign, dumme meg skrev den ikke ut (miljøhensyn faktisk) fordi jeg kunne jo bare logge meg på når jeg kom til et nytt punkt i oppskriften. Med det resultat at når jeg kom til tåfellinga hadde de endret på nettsiden og oppskriften var fortsatt gratis, men man fikk den kun hvis man kjøpte garn til.... Så tåfellinga er fra en oppskrift fra Du store alpakka... Håper bare jeg husker hvordan vrangborden og hælfellinga var - dumt å få to ulike sokker. Garnet er forøvrig det nye sokkegarnet fra Du store alpakka: Sterk. Det er laget av 40% merino, 40% alpakka og 20% nylon. Kjempemykt og godt!!! Fikk forøvrig vist hvordan man lager hælfelling uten å få hull av hun som driver den beste garnbutikken i Harstad; Lillings. Skal få tatt bilder og lagt ut her også - sånn at fler enn meg får nyte godt av det: Det blir nemlig ikke hull.. selv for en kløne som meg! Eureka.


Det siste prosjektet som ligger er disse pulsvarmerne - de samme som jeg lagde forrige helg, men denne gangen i garnet Miski i 100% baby lama fra Du store alpakka. Det er så utrolig mykt og godt, og selvsagt var det akkurat ikke nok garn på et hespe til et par. Oppskriften er kjempeenkel og rask - disse to strikket jeg på rundt 7 timer. Så nå håper jeg å få tid til å dra inn til garnbutikken for å få kjøpt et hespe til... muligens to sånn at jeg får strikket meg en lue (som ikke skal påbegynnes før jeg er ferdig med de andre prosjektene).

mandag 19. oktober 2009

Give away på en av de fineste bloggene....

Jeg er ofte innom bloggen Fin i Formen - her er det nemlig masse fine idéer og inspirasjon til ting du kan lage selv. Og nå har hun en Give-away gående, en ypperlig anledning til å ta en tur innom dersom du ikke tidligere har vært der!!

Knapper - i alle varianter

Her er knappene jeg bestilte fra Buttered Parsnips

Etter å ha lest innlegg hos Blomsterpiken, ble jeg inspirert og gikk inn på ETSY-sidene til hhv Aimoobaroo og Buttered parsnips. Oh hvilken lykke!!!
Her er det håndlagede, stofftrukne knapper så langt øyet kan se. Så fint at krona er så sterk nå - bestillingene kom godt under 200-kr grensen til tollvesnet :-D

Disse er nok mine favoritter - alle bestilt fra Aimoobaroo


Så nå er det bare å vente på postmannen - nok en gang

Ny strikkebok


Jeg begynner å få mange strikke- og hobbybøker - man kan aldri få for mange! Av mamma har jeg nå fått denne: Fabelaktige føtter & koselige tær. Det kommer nok til å bli laget i hvertfall én julegave fra denne boka. Og jeg har veldig lyst på pingvinsokkene selv...

Jeg har bladd igjennom boka flere ganger nå og oppskriftene er enkle og forstå, og det er gode beskrivelser.


lørdag 17. oktober 2009

Nattevakt og nytt strikkeprosjekt....

Jeg har nattevaktshelg og har iløpet av forrige natt strikket én pulsvarmer - den andre skal påbegynnes på denne nattevakten. Oppskriften er (som vanlig?!) hentet fra Ravelry, denne heter "Symmetrical Braided Gauntlets", du finner den også på Rachel Calado's blog her.
Oppskriften er kjempeenkel - så hvis du vil lære deg å strikke kabler, så er dette et flott prosjekt! Jeg brukte resten av garnet fra de myke sokkene (det er fortsatt litt igjen) - de er skikkelig myke og varme.

Unnskylder forøvrig fargegjengivelsen på bildet - det er tatt med mobilkamera :-/

fredag 16. oktober 2009

Ferdig med sokker


Sokkene ble ferdige på to kvelder og er like myke som de ser ut. Oppskriften kan anbefales - enkel og hælen ble fin. De har allerede vært i bruk (men fikk ikke være med i barnehagen...) og mottakeren virket fornøyd - dvs han dro de ikke av!


torsdag 15. oktober 2009

Mykeste myke sokker

Supermyke sokker i alpakka

Selv om jeg egentlig strikker på tidligere nevnte Vintage Car Coat, klarte jeg ikke å la være å begynne på disse når jeg kom over de. Er nå ferdig med en sokk, og regner med at den andre er i boks i løpet av kvelden. Det var en veldig enkel og fin oppskrift, som trygt kan anbefales (ingen stygge hull ved hælen og god forklaring på fremgangsmåten)!
Men det aller beste er selvsagt at sokkene er utrolig myke - strikket med en tråd Baby silk (80% alpakka og 20% silke) og en tråd Faerytale (alpakka) blir disse sokkene utrolig myke, begge garntyper fra Du Store Alpakka. Jeg strikket størrelse 2-4 år og i oppskriften står det at man skal ha to nøster Baby silk og ett nøste Faerytale. Det holder LENGE med ett nøste Babysilk - faktisk tror jeg man kanskje kan få akkurat to par sokker ut av ett nøste.. Men det kommer jeg tilbake til.

Oppskriften er forøvrig gratis og jeg fant den på nettsiden til Du Store Alpakka under 'Månedens oppskrift' - som du ser er oppskriften foreslått med fjær rundt kanten, men det ble i overkant jentete for min lille kar.

Jeg har allerede funnet ut at jeg skal strikke meg et par slike sokker selv (uten fjær til meg også) - dette var virkelig luksus for føttene!!!

onsdag 14. oktober 2009

Fri i dag..

Kaldt ute - ingen blader igjen på trærne og snø på bakken

Heldige meg har fri idag - og sløver rundt. Ute blåser det og er kaldt, så det er deilig innevær. Nå skal jeg somle meg ut av huset og ned til svigersøster som byr på god kaffe og enda bedre prat.

Strikketøyet blir selvsagt med - og på pinnene er "Vintage Car Coat" fra Sublime, strikket i mykeste myke Sublime Cashmere Merino Silk.. Så krysser vi fingre på at oppskriften stemmer denne gangen - og at jeg holder orden på mine egne endringer (strikker den nemlig med en knapp mer og 3 cm ekstra lengde).

Og etterpå skal den vesle poden (som skal bli den lykkelige eieren av jakka) hentes i barnehagen før vi kjører for å levere varer til årets julefly som går til Tallinn i Estland. Vi har vært på Rema og handlet hermetikk, stearinlys, pasta og bleier - ting som for oss er en selvfølge, men for barnehjemmene er dette livsnødvendigheter.

tirsdag 13. oktober 2009

Ferdig med noen strikkeprosjekt


Da er jeg endelig ferdig OG har fått tatt bilde av både pulsvarmerne og Retro Flying Helmet. Så her er resultatet. Kommer forøvrig til å strikke en ny Retro Flying Helmet, denne gangen med rett størrelse på øreklaffene - den fungerer ikke selv om jeg forlenget stroppene. Og det ble i HVERTFALL ikke bra av å vaske den på 60 grader :-/ Nuvel - man lærer så lenge man lever.Og jeg har store planer om å strikke flere pulsvarmere, men da i baby ull fra Dale - det er litt tykkere og jeg har maaaange nøster liggende. Burde bli fine julegaver..



søndag 11. oktober 2009

Verdens fineste lille jakke

Retro Elephant har laget denne Jon Blund-jakken...
Har du noensinne sett noe så fint?
Den som hadde ei lita jente.. sukk

Jeg synes nok jakken er spesielt fin, siden jeg virkelig ELSKET Jon Blund når jeg var liten. Jul i Skomakergata, snurr film, Tøffe Tøflus. Magisk!

fredag 9. oktober 2009

Feil i oppskriften.. oppdaget når jeg var ferdig

Har lenge hatt denne luen "Retro Flying Helmet" fra Sublime liggende først i køen på oppskrifter som skal lages. Garnet kjøpte jeg i juni, og endelig var jeg kommet til denne. Har strikket den ferdig på knappe to dager og var i grunn fornøyd - med unntak av to ting: 1) Øreklaffene var merkelig korte og 2) det var en himla mye montering.
Var nå inne på Ravelry og så på de andre variantene av denne luen som lå der - og ser da at INGEN andre har så korte øreklaffer som meg. Leser derfor oppskriften igjen - denne gangen både den norske og den engelske (merk at den norske oppskriften er laget av Sandnes garn som har agenturet på Sublime her i Norge), og der finner jeg feilen..

I den norske oppskriften står det at man skal strikke til klaffen måler 6 cm, i den engelske at man skal strikke 6 cm målt fra den siste økningen. Det er ganske stor forskjell det. Sånn rundt 6 cm på hver klaff. Og dette oppdaget jeg selvsagt ikke før alt var ferdig montert og øreklaffene var strikket innpå resten av lua.

Ganske så irriterende - særlig siden det ikke var min feil (som jeg trodde det var i begynnelsen). Jeg løste det hele ved å strikke den ene klaffen lenger - men det er den smaleste delen som har blitt lenger, og det er den bredeste delen (den som skal dekke ørene) som skulle vært 6 cm lenger.

Men bortsett fra dette, så er lua helt bedårende.. og garnet utrolig mykt: 75 % merino, 5% kasjmir og 20% silke (tenkte forøvrig jeg skulle prøve Pickle's Cashmerino Silk på en oppskrift - det er ganske lik strikkefasthet).


Skal legge inn bilde av luen imorgen - nå er det off to bed: Overtid venter imorgen tidlig.

PS! Jeg har selvsagt sendt en noe kort mail til Sandnes garn....
PS2! Jakken du skimter på bildet er det neste på tapetet - men da skal den engelske oppskriften leses først

Valgets kval.. kjøkkenstoler og valg av farge

Jeg hadde slått fra meg Eames Plastic Side Chair (DSR) fra Vitra pga kombinasjonen pris og små barn.. Skulle heller kjøpe meg stolene Roger fra IKEA som har kul design og enda kulere pris - men så gikk ikke de an å bestille nå når jeg sendte avgårde Den Store Bestillingen til den blå og gule giganten. Så jeg rykker tilbake til start og sitter atter og sikler på Plastic Side Chair. Har slått fra meg den med trebein (selv om den er den fineste) og heller tar den med stålunderstell siden den passer best til kjøkkenbordet (og er billigere, ikke minst).

Igår kjørte jeg innom Bohus for å se på kjøkkenstoler - det var faktisk ingen der som fristet, de som var ok kostet 1690 og da er jo ikke veien lang opp til 2000 som PSC koster.
MEN så er det det store spørsmålet - hvilken farge skal jeg velge. Sort eller hvit? Bordet er hvitt, kjøkkenet er hvitt med sort benkeplate... (se det lille bildet under). Hvitt er selvsagt et trygt valg og det som gjør minst ut av seg, men sort er jo stilig - og det synes ikke så godt evt skrammer stolene (garantert) vil få. Akk... To av hver er ikke aktuelt - syns ikke to hvite og to sorte stoler gjør seg så fint - hadde det vært seks stoler derimot. ARG.. at det skal være så vanskelig.
Jeg har forøvrig tenkt å bestille stolene på Villa Europa - de har fraktfri levering og god pris.

torsdag 8. oktober 2009

En liten gave til en ny borger

Min fetter og hans fru' har fått en liten gutt (yay), og jeg har strikket lue, votter og sokker til min nye, lille slektning.

Glattstrikket djevellue i tynn alpakka

Votter i tynn alpakka

Oppskriften Sokker med angorakant og strikkede pomponger (uten angorakant og strikkede pomponger)
Jeg brukte Sandnes Mini Alpakka i fargene 9012 og 9334, til oppskriftene som er hentet fra Myk start (et must-have for de som venter smått).

LinkWithin